Wat is jouw Purpose?

Vermenigvuldigen

“Wanneer je stopt te vragen : Wat kan ik doen voor anderen om ze te helpen? en begint te vragen: Wat kan ik doen met anderen door ze te trainen?  Verschuif je van optellen naar vermenigvuldigen.”

- John C. Maxwell-

 

Als jij een opdracht zou hebben die echt heel belangrijk en verschrikkelijk moeilijk is, zou jij proberen dat helemaal alleen te doen, of zou je misschien samenwerken met vakmensen die jou helpen de klus te klaren?

Wat als jij iemand nodig had om een cruciale opdracht te doen op het werk of een familielid te helpen? Zou je zomaar iemand uitpikken en deze persoon zonder sturing of instructies naar de persoon in nood sturen, of zou je deze persoon heel bewust uitkiezen en voorbereiden zodat de taak voortreffelijk vervuld zal worden?

Wat zou jij doen als jij een nieuw programma wilde lanceren, een nieuw bedrijf starten of een nieuw team ontwikkelen voor jouw organisatie en jij was de enige persoon die wist hoe je dat deed, maar je kon jouw huidige verantwoordelijkheden hiervoor niet opzij zetten om dit te realiseren?

 

Alle 3 bovengenoemde scenarios hebben anderen nodig om iets waardevols te bereiken. Des te groter of belangrijker een activiteit is, des te groter de noodzaak mensen te vinden en ze voor te bereiden op de taak om mee samen te werken. Dat is waarom John Maxwell ons de “Wet van Betekenis” leert in zijn boek The 17 Indisputable Laws of Teamwork. Het zegt: ”Één is een te klein nummer om grootheid te bereiken.” Een team van mensen zijn altijd in staat meer te bereiken dan een mens alleen.

Het proces van het vinden van goede mensen, hen te vragen mee te doen, hen voor te bereiden op een succesvolle uitkomst, is wat John Maxwell vermenigvuldiging noemt. Wanneer jij anderen leert wat jij doet en jij traint ze om anderen hetzelfde te laten doen, vermenigvuldigt dit iedereen zijn inspanning en effectiviteit.

Heb je ooit gehoord van de uitdrukking, “Geef iemand een vis en je voedt hem voor een dag. Leer hem te vissen en hij kan zichzelf voeden voor het leven.”? Stel je voor als jij heel veel mensen leert vissen en ieder van hen leert het anderen, al snel zou je een leger van vissers hebben die de wereld zouden kunnen voeden.

Het principe van vermenigvuldiging kan gebruikt worden om de waarden en normen aan jouw gezin te leren. Het kan gebruikt worden om mensen binnen jouw bedrijf te leren. Het kan worden gebruikt om leiders te ontwikkelen die nieuwe initiatieven opstarten. Het kan ingezet worden om een verschil te maken in het leven van anderen en jouw wereld te verbeteren.

Hoe werkt vermenigvuldiging? Het is niet moeilijk, maar het heeft tijd nodig, bewuste  inspanning, en een 5-stappen plan dat John Maxwell al decenia lang gebruikt en leert.

 

Step 1 - Ik doe het. Het vermenigvuldigingsproces begint met het jou leren het werk goed te doen. Je kan niet effectief iemand ergens heen brengen waar jezelf nog nooit geweest bent. Je moet bekwaam zijn met een taak voordat jij iemand anders kan trainen dit ook te doen.

 

Step 2 - Ik doe het en jij bent erbij. De snelste en meest effectieve manier anderen te helpen te leren wat jij doet is demonstratie - ze laten zien hoe je iets doet zoals jij het doet. Als jij toegewijd bent tot het trainen van anderen en vermenigvuldigt jouw inspanning, zou je altijd iemand met je mee moeten nemen die naast jou werkt en leert.

 

Step 3 - Jij doet het en ik ben erbij. Zodra de persoon die met jou samenwerkt begrijpt hoe hij een taak moet aanpakken, gaat hij het nu doen i.p.v. jij. Jouw taak vanaf dat punt is om zijn mentor/coach te worden.

 

Step 4 - Jij doet het zelfstandig/alleen. Wanneer de mensen die jij traint het werk kunnen doen zonder jouw begeleiding, draag de taak dan aan ze over, zelfs wanneer zij het niet zo goed doen als jijzelf. Moedig ze aan te slagen zonder jou.

 

Step 5 - Jij doet het en iemand anders is met jou. Nadat stap 4 is afgerond, denk je misschien dat je klaar bent. Maar stap 5 is waar de vermenigvuldiging pas echt begint. Vraag de persoon die je net getraind hebt iemand mee te nemen om te trainen. Wanneer iedereen die iets van jou geleerd heeft, dit aan een ander leert zal het vermenigvuldigingsproces nooit stoppen.

 

Wanneer is vermenigvuldiging het sterkst? Wanneer jij de ervaring, inzichten en vaardigheden die jouw leven verbeterd hebben deelt. Wanneer een stel waarvan het huwelijk op losse schroeven staat leert hoe ze hun relatie kunnen verbeteren en zij draaien zich om en helpen een ander stel, kan het hun huwelijk ook veranderen. Wanneer een succesvolle zakenman een starter leert hoe te leiden en goede zaken te doen, verandert dat de ander’s leven en verbetert het het leven van de mensen met wie hij werkt. Wanneer iemand’s leven is veranderd door het omarmen van goede waarden en die persoon helpt anderen ze te omarmen en na te leven, ieder aspect/kant van hun leven verbetert.   

 

Als jij bereid bent jouw leven, ervaring, en jouw waarden te delen met anderen, helpt het die anderen een beter leven te leiden, het verrijkt jouw leven, en het zorgt voor een positieve verandering in de wereld.

 

Voordelen

Wanneer je je engageert met vermenigvuldiging, ervaar je de volgende voordelen:

  1. Je krijgt de hulp van andere mensen jouw werk makkelijker te maken.
  2. Je voegt waarde toe aan andere mensen door ze vaardigheden te leren en hun mogelijkheden te vergroten.
  3. Je biedt mensen mogelijkheden die ze zelfstandig niet hadden gekregen.
  4. Je ontwikkelt een beter en effectiever team.
  5. Je vergroot jouw invloed en jouw bekwaamheid een positieve verandering te creëren.

Te volgen stappen

 

  1. Herken waar je waarde aan mensen kan toevoegen. Welke vaardigheden en ervaring heb jij die jij kan delen met anderen om hun leven te verbeteren?
  2. Nodig iemand uit om naast jou te werken. Vindt iemand die zijn leven wil verbeteren en zal profiteren van jouw ervaring. Nodig die persoon uit van jou te leren.
  3. Maak gebruik van het 5-stappen plan iemand te trainen. Volg het proces zoals in deze les is uitgelegd.  - Jij doet het. Jij doet het terwijl de ander erbij is. De ander doet het terwijl jij erbij bent. De ander doet het. En de ander doet het terwijl weer iemand anders met hem is om van hem te leren.-
  4. Moedig die persoon aan iemand anders te trainen. Het belangrijkste onderdeel van vermenigvuldiging is dat de getrainde persoon iemand anders traint, doch het is het deel dat het vaakst genegeerd wordt. Neem contact op met de persoon die jij getraind hebt en blijf ze aanmoedigen iemand anders te trainen totdat ze dat ook daadwerkelijk doen.
Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter