Wat is jouw Purpose?

De beste leiders zijn goede mentors

De Kracht van Mentorschap in Persoonlijk Leiderschap

Wat is nu een goede mentor?

Laatst vroeg een klant (directeur van een ICTbedrijf) mij wat nu het verschil is tussen een mentor en een leider? We zaten in een sessie en we bespraken deze rollen. Intuïtief wist ik het antwoord: leiders, inspirerende en actieve anderen om hun potentie te ontwikkelen en hun leiderschap te omarmen. Ze creëren geen volgers maar nieuwe leiders. Het werd een mooi gesprek.

Ik ben verder op zoek gegaan om dit ook meer te kunnen onderbouwen. In de Harvard business review vond ik een mooi artikel.

Anthony K. Tjan, oprichter van durfkapitaalfirma Cue Ball en auteur van  Good People , heeft drie jaar lang onderzocht wat de meest effectieve leiders doen om hun medewerkers van klanten te inspireren en te laten floreren.

Zij blijkt een soort leiderschap uit te oefenen dat niet beperkt draait om het creëren van volgers maar om het creëren van andere leiders. De beste leiders zijn, kortom, vooral heel goede mentoren.

 Dit doet goede mentoren

  • De relatie staat centraal  . Een sterke persoonlijke band tussen mentor en mentee vormt de basis. Het gaat om vertrouwen en gelijkwaardig respect, elementen die essentieel zijn voor effectief mentorschap. 
  • Meer op persoonlijkheid gericht dan op competentie . Mentoring is veel meer dan het aanleren van vaardigheden. De beste mentoren helpen hun mentee ook om zich te ontwikkelen qua persoonlijkheid, waarden, zelfbewustzijn, empathie enzovoort. 
  • Optimisme als drijfveer: In plaats van cynisme en scepsis, breng goede mentoren optimisme en energie. Ze theoretische ideeën positief en constructief, altijd zoekend naar mogelijkheden in plaats van beperkingen.  Een goede mentor is een gever – geen nemer – van energie. Dus als een mentee met een enorm, aanzienlijk onrealistisch idee komt, verstandige de beste mentoren dat positief en constructief. Ze kijken eerst waarom iets  wel  zou kunnen werken – pas daarna waarom niet.
  • Loyaler aan de mentee en aan het bedrijf . Leiderschap is in essentie een plicht en dienst naar anderen. De beste manier om te creëren is volledig en onbaatzuchtig te gaan voor de belangen van collega's en medewerkers. Goede mentoren dichtbij ook op de onderstaande passies van hun mentees en helpen ze om hun doel te vinden.

Bron: Harvard Business Review

Dit mentorschap, gericht op het ontwikkelen van zowel persoonlijke als professionele problemen, is precies wat wij bieden in onze "Journey to Purpose Leiderschap" retraites. Gebaseerd op de reis van de held, is dit programma ontworpen om je niet alleen zakelijk te transformeren, maar ook persoonlijk.

Als je het gevoel hebt dat het tijd is om niet alleen je onderneming te zijn, maar ook je persoonlijk leiderschap naar een hoger niveau te tillen, dan is dit jouw. Door deel te nemen aan ons retraite, kies je voor een pad van groei en ontwikkeling, begeleid door mentoren die begrijpen hoe belangrijk jouw unieke bijdrage is in de wereld.

Neem de stap vandaag nog om een ​​leider te worden die andere inspireert. 

 

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">