Wat is jouw Purpose?

De beste leiders zijn goede mentors

Wat is nu een goede mentor 

Laatst vroeg een klant (directeur van een nutsbedrijf) mij wat nu het verschil is tussen een mentor en een leider? We zaten in een sessie en we bespraken deze rollen. Intuïtief wist ik het antwoord: leiders  motiveren en activeren anderen om hun potentie te ontwikkelen en hun leiderschap te omarmen. Ze creëren geen volgers maar nieuwe leiders. Het werd een mooi gesprek.

Ik ben verder op zoek gegaan om dit ook meer te kunnen onderbouwen. In de Harvard business review vond ik een mooi artikel.

Anthony K. Tjan, oprichter van durfkapitaalfirma Cue Ball en auteur van Good People, heeft drie jaar lang onderzocht wat de meest effectieve leiders doen om hun medewerkers of klanten te motiveren en te laten floreren.

Zij blijken een soort van leiderschap uit te oefenen dat niet zozeer draait om het creëren van volgers maar om het creëren van andere leiders. De beste leiders zijn, kortom, vooral heel goede mentors.

 Dit doen goede mentors

  • De relatie boven het mentorship stellen. De basischemie – de persoonlijke band – tussen mentor en mentee is het fundament.

 

  • Meer op persoonlijkheid focussen dan op competentie. Mentoring is véél meer dan het aanleren van vaardigheden.  De beste mentors helpen hun mentee ook om zich te ontwikkelen qua persoonlijkheid, waarden, zelfbewustzijn, empathie enzovoort.

 

  • Optimistisch zijn en cynisme en scepsis temperen. Een goede mentor is een gever – geen nemer – van energie. Dus als een mentee met een waanzinnig, schijnbaar onrealistisch idee komt, benaderen de beste mentors dat positief en constructief. Ze kijken eerst waarom iets wel zou kunnen werken – pas daarna waarom niet.

 

  • Loyaler aan de mentee dan aan het bedrijf. Leiderschap is in essentie een plicht en dienst naar anderen. De beste manier om commitment te creëren, is volledig en onbaatzuchtig te gaan voor de belangen van collega’s en medewerkers. Goede mentors focussen ook op de onderliggende passies van hun mentees en helpen ze om hun roeping te vinden.

Bron: Harvard Business Review

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter