Wat is jouw Purpose?

De Reis van de Eerste Berg naar de Tweede Berg

Vandaag wil ik met je praten over bewustzijn en transformatie, geïnspireerd door het boek "The Second Mountain" van David Brooks. Dit boek heeft mij geraakt omdat het niet alleen mijn Journey to Purpose beschrijft maar wellicht ook jouw pad.  Het beschrijft een reis die we allemaal kunnen maken, van de 'eerste berg' naar de 'tweede berg', en de transformatie die daarbij hoort.

De Eerste Berg:

Op de 'eerste berg' beginnen we onze volwassen reis. We streven naar persoonlijk succes, carrière, en materiële rijkdom. We willen erkenning en status. Het beklimmen van deze berg kan ons voldoening geven, maar het kan ook leegte achterlaten. Vaak bereiken we de top en stellen we onszelf de vraag: "Is dit alles wat er is?"

Afglijden van de Eerste Berg:

Mensen glijden vaak van de 'eerste berg' af om verschillende redenen:

  •  Leegte en Onvervuldheid: Ondanks het bereiken van persoonlijk succes en materiële welvaart, ervaren ze vaak een diepe leegte en onvervuldheid. Ze realiseren zich dat externe prestaties niet voldoende zijn om een zinvol leven te leiden.
  •  Tegenslagen: Het leven brengt vaak tegenslagen, zoals verlies, rouw, of persoonlijke crises. Deze gebeurissen dwingen mensen om na te denken over hun ware doelen en waarden.
  •  Zelfreflectie: Sommigen beginnen zelfreflectie en stellen fundamentele vragen over het doel van hun bestaan. Ze zoeken naar een dieper begrip van zichzelf en de wereld om hen heen.

De Tweede Berg:

De 'tweede berg' symboliseert een diepgaande verschuiving in ons bewustzijn. Het is het moment waarop we beseffen dat er meer is dan persoonlijk succes en materiële bezittingen. We begrijpen dat echte vervulling komt uit het dienen van anderen en bijdragen aan een groter geheel. Het gaat om waarden als compassie, liefde, en gemeenschap.

De Reis naar de Tweede Berg:

De overgang naar de 'tweede berg' is een proces van groei en transformatie:

  •  Bewustwording: Het begint met bewustwording. Mensen worden zich bewust van hun diepere verlangens en het besef dat er meer is in het leven. Het is het ontwaken van hun innerlijke kompas.
  •  Persoonlijke Groei: Het omvat persoonlijke groei en het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Dit stelt hen in staat om empathie en compassie te cultiveren, zowel voor anderen als voor henzelf.
  •  Dienstbaarheid: Ze voelen de drang om anderen te dienen en bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. Dit kan zich uiten in vrijwilligerswerk, mentorship, of het nastreven van een carrière in lijn met hun diepere waarden.
  •  Gemeenschap: Het betekent het opbouwen van waardevolle relaties en deel uitmaken van gemeenschappen die hun waarden delen. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en betekenis.

Bewustzijn en Transformatie:

De relatie tussen bewustzijn en transformatie is cruciaal in deze reis. Bewustzijn is het startpunt, waar mensen zich bewust worden van hun diepere verlangens en het besef dat er meer is in het leven. Het is het ontwaken van hun innerlijke kompas.

Op deze zondagochtend moedig ik jullie aan om even stil te staan bij jullie eigen reis. Waar bevinden jullie je op dit moment, op de 'eerste berg' of misschien al op weg naar de 'tweede berg'? En hoe kunnen jullie anderen inspireren om deze prachtige reis van bewustzijn en transformatie aan te gaan?

Fijne zondag nog

Henny

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">