Wat is jouw Purpose?

It's lonely at the top!

Uncategorized Jul 10, 2019
 

Je kent de uitspraak wel: It's lonely at the top!

Afgelopen jaren heb ik veel CEO's en andere leiders mogen interviewen voor mijn boek over veerkracht, succes en betekenisvol leiderschap.

Dit boek is nog niet af. In de eerste instantie voelt het als falen. Dan komt er toch weer iets van 'schaamte' boven. En wie het werk van Brene Brown kent, dan is het duidelijk dat dit  te maken heeft met perfectionisme. 

Dit is trouwens ook een van de inzichten uit de interviews dat veel leiders last hebben van de emotie 'schaamte'.  Schaamte over zaken waar ze niet trots op zijn of waar ze zich kwetsbaar door voelen. Ingrijpende gebeurtenissen in hun leven, die ze niet delen met anderen.

Dit is een van de belangrijkste inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn onderzoek. Veel leiders zijn aan de top gekomen door pijn.  Sommige dragen deze pijn ook met zich mee en en wat betekent dit voor hun leiderschap? 

Tijdens mijn mentor gesprekken met deze executieves, vertellen ze openhartig hun verhalen en zijn ze opgelucht om eens hun verhaal te delen. 

Een bestuurder van grote zorginstelling:  "Dit heb ik nog nooit aan iemand verteld en wat erg is dat, want hier staan we voor als organisatie. Iedereen mag gezien en gehoord worden." 

Veel studies wijzen ook uit dat de grote bubbel waarin executives leven, iets is wat ze zelf creëren. Het is een vorm van 'in controle' zijn. Ik noem dit copingstrategieen om niet werkelijk te voelen wat pijn is van hun bestaan. 

Een van mijn executive klanten huurde mij in omdat hij zich zo eenzaam voelde en zich vervreemd voelde van zijn purpose in life! Hierdoor was hij niet meer goed in staat om beslissingen te nemen.

Soms zoekt iemand geen adviseur om wijs advies te krijgen, maar zoekt iemand een werkelijk luisterend oor, zonder oordeel.

Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen, zeg ik altijd.

It's not loney at the top. 

Dit vraagt om  zelfbewustzijn en verbinding te maken met zelfcompassie. Voor vele leiders is dit een spannende journey. Omdat zij hun pad hebben bewandeld met een gepantserd harnas. Het vraagt moed om jezelf werkelijk te durven laten zien. Alleen dan zullen leiders zich niet meer eenzaam voelen. En wat zou dat de wereld een stuk mooier maken.

Henny

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">