Wat is jouw Purpose?

Van 'murw' naar moed

Als ik wakker word zingt er een woord door mijn hoofd. ‘Murw’. Het resoneert en dat zal een reden hebben. Ik zoek op wat het woord precies betekent. Van Dale omschrijft het als volgt: ‘bereid alle tegenstand op te geven’. Ik denk meteen aan ‘lamgeslagen’. Het is iets waar je in deze tijd erg veel last van kunt hebben.

Na twee jaar krantenkoppen over corona verschuift de aandacht schijnbaar naadloos naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit doet iets met je. Ik merk het ook aan mijn zoon. Door de vragen die hij stelt merk ik hoe de onzekerheid door corona maar ook door de oorlog hem bezighoudt. Hij maakt zich zorgen wat het conflict voor ons en voor hem betekent. Ik probeer hem te helpen door zijn aandacht op het hier en nu te richten.

‘Je hebt de wereld in het groot en je hebt jouw eigen wereld. Wat er nu in de grote wereld gebeurt is heel verdrietig. We weten niet hoe dit afloopt, dat kun je ook niet weten. Wat je wel zeker weet is dat vandaag de zon schijnt. Je mag naar buiten gaan en je mag ervan genieten.’ Normaal gesproken helpt deze benadering mij ook heel goed om te kijken waar ik wél invloed op heb. Soms lukt het niet en lijkt het alsof ik vastzit.

Is murw het tegenovergestelde van moed?

Dat denk ik niet. Het is wel een moment van moedeloosheid, een situatie waarin je jouw moed juist heel erg nodig hebt. Mijn ervaring is dat je jouw moed weer aan kunt spreken door het murw-zijn even heel bewust te doorleven en vervolgens te kijken naar wat jij belangrijk vindt. Wat kun jij doen in en vanuit jouw eigen wereld? Wat heb je nodig om in beweging te komen? Dit geeft kracht om de draad weer op te pakken. En als dit niet lukt mag je natuurlijk altijd om hulp vragen.

Je bent niet de enige die soms aanmoediging nodig heeft.     

Geralda Kadiks

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter