Wat is jouw Purpose?

Living your purpose

zichtbaarheid Nov 11, 2019

De behoefte tot zingeving is één van de belangrijkste drijfveren die er is. Purpose is de drijvende kracht die mensen aan organisaties bindt en bedrijven succesvol maakt. We ontlenen eigenwaarde en energie aan betekenisvol zijn en betekenisvol werk doen. Wat werk en leven betekenisvol maakt verschilt van persoon tot persoon.

Living your purpose gaat over

Being yourself, having a dream, speaking your truth and walking your talk.

(Ik zeg het maar even in het engels omdat deze taal zich hier zo mooi voor leent, vind ik)

Organisatiepsycholoog Oscar David gebruikt voor dit bewustwordingsproces, want dat is het uiteindelijk, de prachtige metafoor van de 4 zeilen. De zeilen van essentie, visie, relatie en actie.  

1:Essentie:

Het weten wie je bent en waar je voor staat. Wat zijn jouw persoonlijke waarden en drijfveren? Wat drijft ons ten diepste?  Het verwezenlijken van deze waarden is een centrale drijfveer voor alles wat we doen. In organisatietermen wordt dit vaak de missie genoemd, maar Purpose gaat dieper en gaat echt over 'de bestaansreden' van de organisatie.

Innerlijke waarden zijn altijd authentiek: het is niet iets dat we verzinnen of kopiëren, maar wat ons ten diepste beschrijft. De slogan die bij essentie hoort is Being yourself.

2 Visie

"I have a dream", zijn de historische woorden van Martin Luther King. Diepe menselijke waarden waren de bron voor zijn visie op een toekomstige samenleving. Soms wordt het woord visie gebruikt als aanduiding van een organisatie of businessplan, maar in dit geval gaat het om het tot expressie brengen van een verlangen ter realisatie van een droom.

3. Relatie

De kunst hierbij is te verwoorden wat er echt toe doet en daarin helder te zijn. Hoe authentieker er wordt gecommuniceerd, hoe meer vertrouwen wordt uitgestraald. Hoe meer lef het vraagt om werkelijk jezelf te laten zien.

 Speaking your Truth is de slogan die hierbij hoort

4. Actie

In dit zeil komen de voorgaande zeilen samen. Hier gaat het om Walking your talk, oftewel, doen wat we zeggen op een manier die in overeenstemming is met de waarden waar we voor staan en de visie ons drijft. Being On Purpose noem ik dit.

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">