Wat is jouw Purpose?

Your house is on fire

Uncategorized Sep 20, 2023

"Your House is on Fire!"

Hoe deze simpele uitspraak mijn leven veranderde.

Zestien jaar geleden zat ik samen met mijn man in de kantoorruimte van een therapeut, mijn geest overspoeld door stress, angst en onzekerheid. Mijn leven leek in een neerwaartse spiraal te zijn beland, en zocht wanhopig naar hulp om eruit te komen. We hadden talloze therapeuten en zelfs een psychiater bezocht, maar niets leek echt te helpen. En toen, op een ogenschijnlijk gewone dag, zei deze therapeut iets dat mijn leven voor altijd zou veranderen: "Your house is on fire!"

Op dat moment klonk deze zin als een goedkope sales pitch, een poging om me bang te maken of mijn aandacht te trekken. De volgende dag kon mijn man de verslavingskliniek in en daarvoor moest binnen 24 uur 25.000 euro op de rekening staan. Ik was sceptisch, om het zacht uit te drukken. Maar naarmate de sessie vorderde, begon ik langzaam te begrijpen wat hij bedoelde.

Hij legde uit dat ons leven vaak vergelijkbaar is met een huis. We hebben kamers gevuld met herinneringen, emoties en ervaringen. Sommige kamers zijn warm en uitnodigend, terwijl andere donker en angstaanjagend zijn. Maar wat er op dat moment echt toe deed, was dat ik me niet bewust was van de brand die mijn huis, mijn leven, aan het verteren was. Ik was zo druk bezig geweest met het negeren van de problemen, het verbergen van mijn angsten en het vermijden van confrontatie dat ik niet besefte dat mijn eigen leven in gevaar was.

Deze therapeutische wake-up call was geen goedkope truc, maar eerder een krachtige metafoor voor de toestand waarin ik verkeerde. Mijn innerlijke worstelingen, angsten en onverwerkte emoties waren als smeulende vlammen die langzaam mijn levensvreugde en welzijn verbrandden. Ik had mezelf zo verloren in mijn eigen overlevingsstrategieën, dat ik niet eens doorhad hoe ver mijn leven al was afgebrokkeld. En dat terwijl ik zelf al jaren hulpverlener en coach was, mijn codepentie gedrag was een kwaliteit geworden die ik niet meer in de hand had. 

De volgende jaren stonden in het teken van zelfreflectie, introspectie en de moedige beslissing om mijn innerlijke branden te blussen. Het was geen gemakkelijke reis. Het vergde tijd, geduld en de steun van geliefden en professionals. Maar het belangrijkste was dat het me in staat stelde om opnieuw contact te maken met mezelf, mijn emoties te omarmen en mijn angsten onder ogen te zien.

Ik ontdekte dat ik mijn leven niet langer wilde laten afbrokkelen door onbeheerde branden van onverwerkte emoties en trauma's. Ik wilde de architect van mijn eigen geluk worden, mijn huis herbouwen en sterker maken dan ooit tevoren.

In de jaren die volgden, heb ik hard gewerkt aan mijn persoonlijke groei en emotionele welzijn. Ik heb geleerd om mijn angsten te begrijpen, mijn emoties te omarmen en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen. Mijn huis is nu sterker dan ooit, met kamers vol vreugde, liefde en veerkracht. Letterlijk en figuurlijk want we hebben nu samen een prachtige Purpose Villa waar wij professionals en leiders begeleiden die ook zichzelf wat zijn kwijtgeraakt onderweg. 

Dus, wat kun jij leren van mijn verhaal? Soms hebben we een schokkende wake-up call nodig om ons bewust te maken van de problemen in ons leven. Het kan een simpele, schijnbaar goedkope uitspraak zijn, zoals "Your house is on fire!", die de vonk ontsteekt voor positieve verandering.

Als je jezelf ooit in een vergelijkbare situatie bevindt, wees dan niet bang om diep in jezelf te kijken. Durf je innerlijke branden onder ogen te zien en streef naar heling en groei. Het is nooit te laat om je huis te herbouwen en een gelukkiger, gezonder leven te creëren. Ik ben dankbaar voor de woorden van deze therapeut, want ze wezen me de weg naar een leven dat ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">