Wat is jouw Purpose?

Wat heb je ervoor over om gelukkig te zijn?

Uncategorized Feb 22, 2020

Zondag heb ik een lezing bijgewoond van Dirk de Wachter, een bekende Vlaamse psychiater die veel schrijft en publiceert.

De Wachter slaat aan het begin van zijn lezing meteen de spijker op z’n kop:

“We zetten in op gelukkig zijn als ultiem doel van het bestaan. Zo obsessief bezig zijn met geluk veroorzaakt veel misère”.

In zijn nieuwe boek De kunst van het ongelukkig zijn gaat Dirk De Wachter in op grote vraagstukken in onze maatschappij die ons leven bepalen, sturen of veranderen, maar die ons vooral in contact brengen met de ander of met onszelf. Vanuit een constante verwondering leert het ons om na te denken over wat gelukkig zijn echt kan betekenen.

Leven met lastigheden is de kunst van het leven

“Geluk wordt gezien als iets maakbaars, iets dat je zelf doet, en dat afgemeten kan worden aan de lengte van je auto of de diepte van je zwembad”, zegt hij.

Het onderscheid tussen wat ons heel even gelukkig maakt en wat het leven echt zin geeft is voor sommige mensen moeilijk te zien en te voelen.

Dagelijks kom ik in mijn coach praktijk de uitvloeisels hiervan tegen. We leren niet om te gaan met tegenslag of verlies in ons leven. Ik denk aan de succesvolle manager die van de ene op de andere dag zijn baan en aanzien verliest, of de directeur die zakelijk is opgelicht door zijn compagnon beide zijn het vertrouwen anderen verloren, maar ook de verbinding met zichzelf aan het kwijtraken. Het label 'burnout' wordt vaak als een pleister hierop geplakt.

Levenslessen

Het mooie van mijn werk is deze mensen die door het leven ‘knock-out’ geslagen worden te begeleiden bij het opstaan met een andere Purpose in Life. 

Tijdens mijn lezingen vragen mensen vaak of het nodig is om zoveel tegenslag in het leven te ervaren. Natuurlijk zou ik graag zeggen dat dit niet nodig is. Maar eerlijk gezegd zie ik wel dat de meeste mensen door 'pittige’ levenslessen meer bewustwording creëren als het gaat om de betekenis van het leven, het zinvolle bestaan en Purpose gedreven Leiderschap.

De kunst van het leven

Dirk de Wachter geeft ons 3 adviezen:

1. Besef dat de maakbare 'leukigheidswereld' niet bestaat

Onze gedachte dat leven en werk leuk moeten zijn slaat wat door in onze maatschappij. Hoeveel likes je hebt lijkt een graadmeter voor geluk. Dat er zoveel mensen kampen met een burn-out heeft niet te maken met de hoge werkdruk, maar meer met een gevoel van zinloosheid. 'Doet wat ik doe er nog wel toe of wie ik ben er nog wel toe?'

2. Leer leven met de last van het leven

Vaak toont het leven zich juist in de moeilijke momenten, meent De Wachter. "Als uw baas vervelend is, als het werk niet lukt, als uw moeder zeurt, als uw lief vervelend is, als uw kinderen niet slagen… We moeten leren leven met de lastigheid die zo eigen is aan het aardse leven. In die lastige momenten toont het leven zich, niet in het bubbelbad op een tropisch eiland."

3. Beteken iets voor een ander en wees kwetsbaar

Het zijn juist de lastigheden waardoor we behoefte hebben om ons te verbinden met anderen. Juist in moeilijke momenten hebben we behoefte aan die ander. En durf je deze behoefte dan te uiten? Durf jij je kwetsbaar op te stellen door hulp te vragen?

"Je ontleent zin aan het leven door iets voor een ander te betekenen. Dat hoeven maar kleine dingen te zijn. Gewoon even bij iemand langsgaan of iemand een prettige dag te bezorgen." We hebben de ander nodig en die ander heeft jou nodig. Daarbij is kwetsbaarheid heel belangrijk; de kwetsbaarheid om te durven zeggen dat je het niet alleen kunt en de ander nodig hebt. 

"Hadden we geen lastigheden, dan hadden we geen liefde nodig. Dat is de paradox", zegt de Wachter.

Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Als we minder streven naar geluk dan ervaren we ook minder druk in ons leven. Als als we ellende en verdriet durven zien als een normaal verschijnsel dat zo nu en dan ons leven binnenloopt, dan zouden we al veel gelukkiger zijn. Het erkennen van verdriet zorgt ervoor dat we niet in een burn-out en depressie raken omdat we de verbinding met onszelf en de ander niet verliezen. Dat maakt ons veel gelukkiger.

 

 

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">