Wat is jouw Purpose?

De Reis van de Eerste Berg naar de Tweede Berg

Vandaag wil ik met je praten over bewustzijn en transformatie, geïnspireerd door het boek "The Second Mountain" van David Brooks. Dit boek heeft mij geraakt omdat het niet alleen mijn Journey to Purpose beschrijft maar wellicht ook jouw pad.  Het beschrijft een reis die we allemaal kunnen maken, van de 'eerste berg' naar de 'tweede berg', en de transformatie die daarbij hoort.

De Eerste Berg:

Op de 'eerste berg' beginnen we onze volwassen reis. We streven naar persoonlijk succes, carrière, en materiële rijkdom. We willen erkenning en status. Het beklimmen van deze berg kan ons voldoening geven, maar het kan ook leegte achterlaten. Vaak bereiken we de top en stellen we onszelf de vraag: "Is dit alles wat er is?"

Afglijden van de Eerste Berg:

Mensen glijden vaak van de 'eerste berg' af om verschillende redenen:

  •  Leegte en Onvervuldheid: Ondanks het bereiken van persoonlijk succes en materiële welvaart, ervaren ze vaak een diepe leegte en onvervuldheid....
lees verder

Your house is on fire

Uncategorized Sep 20, 2023

"Your House is on Fire!"

Hoe deze simpele uitspraak mijn leven veranderde.

Zestien jaar geleden zat ik samen met mijn man in de kantoorruimte van een therapeut, mijn geest overspoeld door stress, angst en onzekerheid. Mijn leven leek in een neerwaartse spiraal te zijn beland, en zocht wanhopig naar hulp om eruit te komen. We hadden talloze therapeuten en zelfs een psychiater bezocht, maar niets leek echt te helpen. En toen, op een ogenschijnlijk gewone dag, zei deze therapeut iets dat mijn leven voor altijd zou veranderen: "Your house is on fire!"

Op dat moment klonk deze zin als een goedkope sales pitch, een poging om me bang te maken of mijn aandacht te trekken. De volgende dag kon mijn man de verslavingskliniek in en daarvoor moest binnen 24 uur 25.000 euro op de rekening staan. Ik was sceptisch, om het zacht uit te drukken. Maar naarmate de sessie vorderde, begon ik langzaam te begrijpen wat hij bedoelde.

Hij legde uit dat ons leven vaak vergelijkbaar is met een huis. We hebben...

lees verder

Het vinden van je roeping door een crisis

Uncategorized Jul 16, 2023
 

In het leven worden we vaak geconfronteerd met uitdagende situaties die ons dwingen om diep in onszelf te kijken en onze ware roeping te ontdekken. Een crisis kan een keerpunt zijn, een moment waarop we gedwongen worden om onze weg te heroverwegen en onze innerlijke verlangens en passies te verkennen. Het vinden van je purpose, je plek in de wereld, kan een uitdagende en lonende reis zijn. Een voorbeeld van zo'n reis is het ontstaan van "Onze Purpose Villa", een secure base voor mensen in herstel, zoals beschreven in een Plan de Vida dat zes jaar geleden werd opgesteld.

Een crisis kan verschillende vormen aannemen. Het kan een persoonlijk verlies zijn, een gezondheidsprobleem, een professionele tegenslag of zelfs een wereldwijde pandemie, zoals we recentelijk hebben meegemaakt. Wat de crisis ook is, het dwingt ons om stil te staan bij wat echt belangrijk is in ons leven en welke richting we op willen gaan.

In het geval van "Onze Purpose Villa" begon de reis met een...

lees verder

Het 'niet' weten vraagt een ander soort Leiderschap- Viginia Yanquilivich

Uncategorized May 08, 2023

In deze aflevering ga ik in gesprek met Virgina Yanquilivich (CEO van Dopper)  over haar journey to Purpose. Op zeer jonge leeftijd wist zij al 'waarom' zij hier is en besloot ze om iets te te doen voor een ander en de wereld te verbeteren. Na een journey van 30 jaar is zij "thuis" gekomen, bij haar purpose vertelt ze. Op haar plek, bij Dopper, waar ze werkelijk van betekenis is. Ze vertelt over haar journey,  van succesvol ambitieuze zakenvrouw in de commerciële wereld tot een purpose gedreven leider.

Hoe ze is omgegaan met de vraag: wat wil ik eigenlijk in dit leven? Wat vind ik nu belangrijk? Hoe ze besluiten heeft durven nemen en welke stappen ze daarna heeft gezet. 

 
lees verder

Moedige keuzes - Marion van der Giessen

Uncategorized Mar 07, 2023

Moedige keuzes van Marion van der Giessen
‘Leven en werken zoals het bedoeld is’

In dit interview staat Marion van der Giessen stil bij het thema ‘moed’ en deelt ze een aantal van haar eigen moedige keuzes. Ze vertelt over studeren en werken in het buitenland en de keuze om op haar 56e het roer om te gooien en voor haar grote wens te gaan: een goede coach zijn. Marion rondt haar opleiding af en is gecertificeerd voor professional coaching en leiderschap. Ze gaat verder als persoonlijk coach voor ambitieuze en succesvolle 50+ ondernemers. In haar werk gebruikt ze al haar kennis en (levens)ervaring om mensen te helpen en te begeleiden die op hun eigen manier meer voldoening en waarde willen halen uit hun werk en leven.

Naar Zwitserland

Het is 1983. Marion is net 19 geworden en heeft haar VWO en Schoevers-opleiding afgerond als ze een ingrijpende en moedige keuze maakt: ze verhuist in haar eentje naar Zwitserland. Haar plan is om hier een jaar te studeren aan de...

lees verder

‘Die purpose zit in jou, niet in de omstandigheden’

 

Het is april 2022 en het duurt nog maar een week voordat we naar Spanje vertrekken. Een chaotische tijd die voelt als een rollercoaster en waarin ik tussen twee werelden in leef. Het is ook een mooi moment om terug te blikken op de voorafgaande periode en om vooruit te kijken naar ons verblijf in Spanje. Dit doe ik tijdens een interview door Geralda Kadiks. Er is veel te bespreken. Onze journey tot nu toe, waardevolle inzichten en mijn ideeën over leven en werken in Spanje.

Een van de vragen die Geralda me stelt is wat het betekent om deze stap samen met Hans te zetten. Door de huidige situatie is dit opeens heel actueel. In dit gedeelte van het interview lees je onder meer mijn antwoord op deze vraag. Ook sta ik stil bij thema’s als moed, onzekerheid en angst.

 ‘Mensen zeggen naar mij toe weleens: ‘Het is moedig wat je doet’. En in eerste instantie denk ik dan ‘mwah’, maar het is wel zo. Het wordt pas moedig op het moment dat je ook...

lees verder

Je mag voor jezelf kiezen

De moed van Brita Kunkeler

In dit verhaal vertelt Brita over de moedige keuzes die ze tot nu toe heeft gemaakt. Brita is therapeute en bouwt aan haar eigen praktijk waarin ze mensen helpt om blokkades weg te nemen en zich vrij te voelen in hun lijf. Dit is iets wat ze iedereen gunt, mede door haar eigen ervaringen. Haar uitgangspunt is dat fysieke klachten veel vertellen over onszelf en wat we hebben meegemaakt. Brita houdt haar cliënten een spiegel voor en zoekt altijd naar de juiste mix van behandelmethodes. Om klachten weg te nemen of te verminderen en om inzichten te krijgen.

‘Mijn wens is om te onderzoeken wat mij naar innerlijke vrijheid brengt’

Voor Brita betekent moedig zijn vooral een stap zetten die je heel spannend vindt, die een ander niet verwacht en waarvan je niet weet wat de uitkomst is. Brita maakte moedige keuzes in verschillende fases van haar leven. Als voorbeeld noemt ze de periode waarin haar zoon onder behandeling is van een kinderarts. Hij...

lees verder

Moedige keuzes

De moed van Esther van Berk - deel 1

In dit verhaal deelt Esther van Berk haar persoonlijke ervaringen op het gebied van moed. Als visiegraaf maakt Esther kennisvideo’s voor en met zzp’ers. Door de moedige keuzes die ze maakt, stimuleert ze haar klanten om zelf ook moedig te zijn: durven investeren en de wereld te laten zien: ‘Hier ben ik en dit kan ik voor je doen.’ Het is een belangrijke stap die Esther zelf ook heeft leren zetten en die haar veel heeft gebracht.

In deel 1 van haar verhaal vertelt Esther welke keuzes ze maakt vanaf het moment dat ze met de middelbare school stopt, hoe ze uiteindelijk zelfstandig ondernemer wordt en wat haar motiveert om te doen wat ze nu doet.

‘Als je er blije kriebels van krijgt: doen’

Als Esther terugblikt op de moedige keuzes die ze maakte gaan we eerst terug naar haar middelbare schooltijd. In 5 vwo besluit ze om te stoppen met school en te gaan werken. Esther woont dan net samen met haar vriend die in de...

lees verder

Aanbod durven aanpassen

De moed van Esther van Berk - deel 2

Dit is deel 2 van het verhaal van Esther van Berk. Als visiegraaf maakt ze kennisvideo’s voor en door zzp’ers. Een aantal keer past ze haar aanbod aan. Dit is een bewuste keuze maar ook een spannende, want hiermee vraagt ze haar klanten om ook moedige keuzes te maken: durven investeren en de wereld laten zien wie ze zijn en wat ze te bieden hebben. Zo helpt ze ondernemers om meer impact te maken vanuit hun eigen vakgebied. Dit is voor Esther het mooiste van haar werk.

Liever eerst deel 1 lezen? Klik dan hier.

Moed om je aanbod aan te passen

Esther begint met het geven van trainingen om zelf video’s te maken met je smartphone. ‘Daar kreeg ik onwijs positieve reacties op, maar niemand die er iets mee deed. Dat snapte ik helemaal, maar door te zeggen ‘doe het voortaan maar samen met mij’ werden mijn prijzen heel anders. Dat was spannend. Toen heb ik een aanbod gehad van 4 video’s voor 425 euro. Dat verkocht...

lees verder

Van 'murw' naar moed

Als ik wakker word zingt er een woord door mijn hoofd. ‘Murw’. Het resoneert en dat zal een reden hebben. Ik zoek op wat het woord precies betekent. Van Dale omschrijft het als volgt: ‘bereid alle tegenstand op te geven’. Ik denk meteen aan ‘lamgeslagen’. Het is iets waar je in deze tijd erg veel last van kunt hebben.

Na twee jaar krantenkoppen over corona verschuift de aandacht schijnbaar naadloos naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit doet iets met je. Ik merk het ook aan mijn zoon. Door de vragen die hij stelt merk ik hoe de onzekerheid door corona maar ook door de oorlog hem bezighoudt. Hij maakt zich zorgen wat het conflict voor ons en voor hem betekent. Ik probeer hem te helpen door zijn aandacht op het hier en nu te richten.

‘Je hebt de wereld in het groot en je hebt jouw eigen wereld. Wat er nu in de grote wereld gebeurt is heel verdrietig. We weten niet hoe dit afloopt, dat kun je ook niet weten. Wat je wel zeker weet...

lees verder
1 2 3 4
Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter